Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сладка вита баница

Сладка вита баница

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
130 мин.
Порции
10
"Ние сме големи фенове на Баницата! А когато тя е сладка и вита, направо не можем да и устоим!"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • вода - 250 мл
  • оцет - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • брашно - колкото поеме за средно твърдо тесто
  • За плънката
  • орехи - 1/2 кг смлени
  • канела - 3 ч.л. смляна
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • масло - за поръсване на баницата
  • За сиропа
  • захар - 1250 г
  • вода - 1 л
  • лимонтузу - малко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, яйцето, олиото, оцета, водата и солта се замесва тесто, което се оставя да отлежи 15-20 минути.

Прави се на питки, които се намазват с масло и се слепват по три. От всеки три слепени питки се разточва тънка кора.

Всяка кора се поръсва с масло, слагат се орехи, прегъват се краищата на кората и отново се поръсва с мазнина.

Навива се на тънка точилка и се събира от двете страни с ръце, за да се накъдри. Изважда се точилката и кората се слага в намазана с масло тава.

Витата баница се залива с останалата мазнина и се пече в предварително загрята умерена фурна.

След като сладката баница престои 8-10 часа, се залива с хладък гъст сироп от захарта и водата, които се варят 10-12 минути.

Лимонтузуто се прибавя, за да не се захаросва сиропът.

Сладката вита баница е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: