Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Домашно приготвена сланина

Домашно приготвена сланина

Мариела ХристоваМариела Христова
Помощник Готвач
2289512051
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
15
"Да заколиш прасето, да приготвиш домашна сланина и да поканиш приятели на гости да опитате новото вино Класика"

Необходими Продукти

  • сланина - 3 кг
  • праз
  • морска сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Със студена вода измиваме сланината и я нарязваме на парчета. На дъното на малко каче слагаме морска сол, като правим пласт около 2 пръста дебелина.

Над него нареждаме праз, нарязан на ивици. Най-отгоре поставяме сланината, като я слагаме с кожата нагоре и трябва да е плътно наредена.

Ако останат празнини между парчетата, се запълват с нарязани малки парченца сланина. Отново се слагат няколко ивици праз и се посолява със сол около 1 см.

В същата последователност се продължава, докато свършат продуктите, като се завършва със сол. Върху нея се поставя дървена решетка за тежест и се налива преварена охладена вода да е 1-2 пръста над сланината.

След 20 дена сланината е готова за консумация, като се оставя да престоява на хладно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
31
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Георги Александров
Георги Александров
Ако добавите едро счукани черен пипер,кориандър,бахар и няколко дафинови листа и една водна чаша ябълков оцет, ще получите истински деликатес.Водата трябва да е преварена и в нея предварително да е добавен малко оцет за да я омекоти. Приятен апетит!!!!!!
23.12.2017 11:36
17
2
marciano49
marciano49
Добре е долната част на сланината да се отделя, тъй като е жилава и лигава! На снимката ясно се вижда линията, която разделя хубавата сланина, от тази за мас! Разбира се, това се прави, ако целим качество, а не количество!
29.10.2017 21:33
12
6
Потребител#180781
Потребител#180781
сланината се слага с кожата надолу, а по добре е между солта и сланината да има парченца тензух и отгоре се затиска с някаква тежест...
13.12.2016 23:07
27
3