Начин на приготвяне
Маята със захарта и половината от водата се смесват и се оставят под кърпа, докато сместа шупне.
Пресяваме брашното в дълбока купа.
В средата на брашното се оформя кладенче, в което се слагат солта, зехтинът, шупналата смес с маята, останалата вода и нарязаните на ситно маслини, сушени домати и мащерка (може да добавите каперси, няколко вида маслини и тн.).
Омесваме тестото за 10-15 мин. с миксер с помощта на приставките за тесто на средно висока степен. Тестото е готово, когато започне да се отделя от стените на съда.
Доомесваме го на ръка с малко брашно. Тестото трябва да остане меко и дори леко лепкаво. Оставяме го за около час да втаса и удвои обема си.
В набрашнена тавичка оформяме тестото и правим няколко напречни разреза от горната страна с остър нож. Печем в предварително загрята фурна, в която сме сложили малък съд/кутия с вода.
С помощта на парата, която се отделя при печене, се получава уникалната коричка на хлебчетата тип чабата.
Печем, докато хване златист загар. След като извадим хляба от фурната, покриваме с памучна кърпа.
Средиземноморското хлебче е готово.
Коментари