Начин на приготвяне
Пресейте брашното в дълбока купа и го разбъркайте с маята (сухата мая няма нужда от предварително ферментиране). Направете кладенче и в него сипете останалите продукти, като затоплите предварително мъничко водата.
Замесете гладко, меко и нелепнещо тесто. Прехвърлете на намазнен плот и месете 10-15 минути, после оформете топка, намажете я със зехтин и оставете на топло да втаса за около 1 час.
Втасалото тесто премесете още веднъж за кратко със намазнени ръце, защото ще е станало още по -меко и въздушно и е възможно да лепне. Замесете в него нарязаното на ситно чоризо и оформете хлебче. Поставете го в подходяща тавичка, предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Оставете да втаса още веднъж за 20-30 минути.
По желание намажете със рядка кашичка от малко брашно, вода и няколко капки зехтин и направете напречни резки с помощта на остър нож.
Печете на 170 градуса за около 30 минути. Не е нужно да загрявате фурната предварително!
Когато хлебчето е готово, след изваждане от фурната веднага напръскайте с вода и завийте с кърпа.
След 5 минути е готово за консумация. По желание също може да го намажете с масло докато е горещо, за да попие маслото.
Коментари