Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сусамена питка с масло, сирене и самардала

Сусамена питка с масло, сирене и самардала

Русиана МихайловаРусиана Михайлова
Помощник Готвач
2117483961k1
Сусамена питка с масло, сирене и самардала3 / 3
29/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8-10
"Ах, тази миризма, която се носи от кухнята. Неустоимата миризма на домашно изпечена питка и самардала"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 42 г
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • вода - 150 мл топла
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • масло - 60 г
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • сусам - 1 - 2 с.л.
  • сирене - 200 г натрошено
  • самардала - на вкус за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото се замесва, като към брашното се прибавят солта, захарта, олиото и размитата във водата и млякото мая. От него се оформят топки, големи колкото яйце.

Оставят се да втасат, а след това се разточват на тънко с намаслени ръце. По средата на всяка се слага сирене и разтопено масло и се навива на фитил, който се усуква и завързва, не много стегнато.

По същия начин се прави и с останалите тестени топки. Оставя се да втаса на топло, след което питката се намазва с жълтък и се поръсва със сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30-40 минути. След готовност се изважда, намазва се с останалото масло, поръсва се със самардала и се завива. Хапва се топла с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: