Начин на приготвяне
Брашното се смесва със захарта и солта. Стрива се на трохи с нарязаното на парченца масло и се замесва тесто.
Ако е необходимо, се прибавят 1‐2 супени лъжици вода. Тестото
не се меси дълго, за да не избие маслото. Оформя се на топка и се слага за 15-20 минути в хладилника.
След това се разточва на кора и се разстила в намазана с масло тортена форма, като покрай стените се оформя ръбче. Блатът се набожда с вилица на няколко места и се пече в умерена фурна до порозовяване.
Оставя се да изстине. Сметаната се разбива със захарта до сгъстяване. Прибавят се ванилията и смлените бадеми.
Изстиналият блат се изважда от формата и се слага в подходяща чиния.
Върху него се разстила разбитата сметана. Най‐отгоре се нареждат изчистените, измити и внимателно подсушени плодове. Заливат се с желето, леко затоплено и разредено с вишновката (рома).
Сладкишът се поднася добре охладен.