Гръцки питки

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
630
17
1
31/01/2016
"Само с мая и вода, а едни такива вкусни стават, че се изяждат за секунди "
Приготвяне30 мин.
Готвене35 мин.
Общо65 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 088
  • Преглеждания за месеца189
  • Преглеждания за седмицата42
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно - 5 чаени чаши фино
  • мая - 30 г прясна
  • сол - 2 чаени лъжички
  • вода - около 350 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява със солта. Прибавя се маята, размита в хладката вода. Замесва се тесто, което се меси десетина минути върху посипана с брашно повърхност, докато стане гладко и еластично.

Тестото се разделя на 12 части, които се разточват на овални питки с дължина около 18 см. Питките се слагат на поръсена с брашно дъска, покриват се с кърпа и се оставят на топло за 1 час, за да втасат.

Фурната се загрява до 240°С. Вземат се 2 тави, намазват се със зехтин и се затоплят във фурната.

Във всяка от тях се слагат по 3 питки, напръскват се с вода и се пекат 5 минути, докато бухнат и се зачервят. Изваждат се и се покриват с кърпа, докато се пече втората партида.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар