Сладка питка с праскови

Сия РибагинаСия РибагинаМастър Шеф69496120485
03/02/2016
"Невероятно вкусен, лесен и пухкав сладкиш с компот от праскови. Благодарим на Сия за чудесната рецепта!"
Приготвяне100 мин.
Готвене60 мин.
Общо160 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо15 881
  • Преглеждания за месеца1319
  • Преглеждания за седмицата226
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете 100 мл от прясното мляко в купа и към него добавете 1 с.л. захар и разтворете маята. Оставете за около 10 мин на топло да шупне.

През това време пресейте брашното, направете в средата му кладенче и сложете разтопеното масло, захарта, мед, яйцата, оцет и сол.

Започнете да размесвате с ръка, като постепенно наливате от маята, редувайки я с останалото прясно мляко до получаване на хомогенно тесто.

Покрийте с влажна кърпа и оставете на топло за около час да втаса и удвои обема си. Втасалото тесто премесете отново и разделете на две равни части.

Извадете прасковите от компота, нарежете ги на полумесеци, изцедете и ги сложете върху домакинска хартия да се подсушат.

Вземете едната половина тесто и го разточете на кръгла кора с диаметъра на тавата в която ще печете.

Аз използвах тава 30 см. Намажете тавата с малко олио и сложете в нея разточената кора, а другата половина тесто разточете на кръгла кора с дебелина 1-2см и с помощта на малък ринг или чаша отрежете кръгове.

Готовите кръгчета наредете в тавата върху тестената основа, като ги редувате с парченца праскови, като леко ги застъпвате. Разбийте жълтъка и намажете с него питата.

Оставете сладката питка за 30 мин да втаса отново и печете във фурна на 170 градуса около час до получаване на златист цвят. Накрая поръсете пожелание с пудра захар.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар