Френски какаови макарони

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Френски какаови макарони
Снимка: Нина Иванова Иванова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
140 мин.
Готвене
13 мин.
Общо
153 мин.
Порции
35
"Остави на французите да отговарят за яденето и ще получите какаови макарони, което е по-важното - ще се влюбите в тях"

Необходими Продукти

  • за макароните
  • бадемово брашно - 110 г
  • белтъци - 90 г
  • захар - 40 г
  • пудра захар - 200 г без 2 супени лъжици
  • какао - 2 с.л.
  • сол - 1 щ.
  • крем за слепване
  • шоколад - 300 г бял
  • сметана - 180 мл
  • бренди - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бадемовото брашно, какаото и пудрата захар се пресяват няколко пъти. Целта е да се получи много фин прашец. Белтъците се разбиват с миксер с щипката сол на пяна.

Разбиването продължава, като се добавя по малко от кристалната захар. Белтъците трябва да се разбият до стегнат крем. Добавя се сместа с бадемовото брашно на два-три пъти, като се разбърква внимателно сместа до усвояването на цялото брашно.

Сместа трябва да е като гъста лава. Пълни се в пош и се шприцова върху хартия за печене с предварително очертани кръгчета с диаметър 4 сантиметра.

Тавата с бъдещите макарони се потупва няколко пъти, за да излезе излишният въздух и ако има връхчета от шприцоването, да се слегнат.

Макароните се оставят на стайна температура да изсъхнат за около 40 минути. Пекат се в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 13 минути.

При печенето е много важно вратата на фурната да е леко отворена, за да не се напукат макароните.

След като се извадят от фурната, макароните се оставят да изстинат за 10-15 минути, за да се отлепят лесно от хартията.

За шоколадовия ганаш за слепването на макароните: Сметаната се загрява на котлона до завиране. Изсипва се върху шоколада и се бърка енергично до разтапянето на шоколада.

Добавят се и двете супени лъжици бренди и пак се разбърква добре. Сместа се оставя за 2 часа в хладилника докато стегне.

След готовност с малка лъжичка се поставя от крема върху черупките макарони и сладките се слепват много внимателно, тъй като са доста крехки.

Френските какаови макарони са готови.

Рецептата е адаптирана от Sunshine's kitchen.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица
Росица
Много ги обичам, мммм :)
07.02.2017 19:34
marcheva14
marcheva14
Когато ти видя макароните, Нина веднага ми се иска да запретна ръкави и да ги започна, ама нямам време, а много ме изкушаваш.
10.10.2016 13:25
Нина Иванова Иванова
Нина Иванова Иванова
Ми аз с миксер, за по-бързо, но пък на ръка е по прецизно :), ама пък с миксер е по-вероятно да ги разбиеш повече отколкото трябва (то и това не е добре защото после самата смес е по-гъста и като ги шприцоваш остават едни грозни върхове като на целувки и дори с времето за слягане не спадат). Иначе не мисля че има значение.
29.04.2016 12:06
Камелия Саман
Камелия Саман
А има ли значение дали белтъците се разбиват с миксер или на ръка?
29.04.2016 11:53
Камелия Саман
Камелия Саман
Страхотни макарони! Много искам да ги направя, но ме е страх да не би а не ми се получат. Тия 90гр. белтъци от колко яйца са горе-долу?
29.04.2016 09:18
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Чудесни са ! "Вдигна" ли са краче, много са хубави. Моята рецепта е с малко по-малко пудра захар - 144 г и кристална - 72 г. и бадемово брашно- 117 г. Нали знаеш , че грамажите винаги се спазват по указаната рецепта, та и аз така. За Коледа ги правя с много аромати- канела , инд.орехче, смлян карамфил, смлян бахар, порт . кора.1 лим. кора и стават прекрасни ароматни коледни бисквитки. Крем - който хвана , той ще е.
21.04.2016 00:41
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотни са,никога не съм правила и мн ми е мерак да опитам.Благодаря за рецептата :)
04.02.2016 11:45