Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с коприва, бяло вино и сирене чедър

Ризото с коприва, бяло вино и сирене чедър

Йорданка ТасеваЙорданка Тасева
Иноватор
3782k1k5
Ризото с коприва, бяло вино и сирене чедър2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Ризото е много повече от майсторски приготвен ориз, то е любовно обяснение от един кулинар към хората, които обича"

Необходими Продукти

  • ориз - 100 г
  • коприва - 2 шепи
  • зехтин - 2 с.л.
  • бяло вино - 50 мл
  • чедър - 40 г настърган
  • масло - 1 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • целина - стрък
  • бульон - 300 - 400 мл (зеленчуков или пилешки)
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Целината се измива и нарязва. Чесънът се пресова. Копривата се измива и подсушава. Чесънът се запържва за 2 минути на загрят тиган със зехтин. Добавете ориза и виното.

Гответе, докато виното се изпари и тогава добавете половината от бульона. Оставете да се изпари.

В тиган загрейте останалия зехтин и запържете целината, добавете копривата и оставете да къкри за около 5 минути на средна температура.

Прибавете копривата в ризотото и оставете 5 минути, докато омекне. Когато придобие кремообразна текстура, прибавете останалия бульон и изключете печката.

Добавяте масло и половината настъргано сирене и разбърквате. Махнете от котлона. Сервира се с настърган чедър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: