Вкусна Турска баклава

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
748
3k
1k
2k
6
11/02/2016
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции1 тава
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо8 454
  • Преглеждания за месеца144
  • Преглеждания за седмицата18
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 в.ч.
  • масло - 1 в.ч.
  • хлебна сода - 1 с.л.
  • оцет - 1 с. л.
  • сол - 1/2 ч. л.
  • брашно - 6 в.ч.
  • за сиропа
  • захар - 4 ч.ч.
  • вода - 5 ч.ч.
  • лимонов сок - няколко капки
  • за плънката
  • нишесте - 1 пакетче пшенично
  • орехи - 300 г смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се яйцата, прясното мляко, маслото, оцетът, содата и солта. Добавя се брашното и се меси меко тесто. Тестото се разделя на 30 равни парчета.

Точат се тънки кори. В тава се слагат две кори, маже се с нишесте и се поръсва със смлени орехови ядки. Пак слагат пак две кори, отново орехови ядки. Така, докато се изчерпат корите.

Режат се на квадратчета и се залива обилно с разтопено масло. Пече се във загрята фурна на 180 градуса.

За сироп: захарта и водата се варят около 15 мин., след което се добавят няколко капки лимонов сок. Оставя се да заври още няколко минути.

Когата баклавата е готова, се оставя да поизстине и се залива със горещия сироп.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар