Начин на приготвяне
Почистете патладжаните от корите, нарежете ги на тънки ленти с помощта на картофобелачка. Сложете парченцата в студена подсолена вода, за да падне горчивият вкус.
Готовите патладжани изплакнете и подсушете. Изпържете до златисто от двете страни в сгорещена мазнина. Нарежете морковите на филийки и задушете и тях в мазнина.
Намачкайте сиренето, прибавете чесъна нарязан на ситно и две червени чушки, нарязани на дребно. Добавете пушеното сирене, чукнете яйцата. Овкусете със сол, черен пипер, риган и мащерка. Намаслете дъното и стените на подходяща продълговата тавичка.
Облепете дъното и стените на тавичката с патладжани, като ги застъпвате. Наредете на дъното пласт от морковите и другите две чушки. Покрийте с плънка. Загърнете плънката с патладжана. Дооформете терина, като го притиснете. Изпечете до златисто в сгорещена фурна.
Готовото ястие оставете да се охлади и го изсипете в подходяща чиния, ката предварително го отлепите от стените, с помощта на силиконова шпатула. Гарнирайте терина с лентички моркови, чери доматки и пушено сирене. Поръсете с риган и мащерка.
Коментари
Добавих и тиквички, защото не ми стигна патладжана за голямата тава.
Мъжа ми каза, че такава вкусотия скоро не е ял.
;)