Начин на приготвяне
Всички зеленчуци за този зеленчуков терин изискват кратка предварителна термична обработка. Тя може да се извърши на пара или чрез бланширане.
За целта се почистват и нарязват - морковите и тиквичката на пръчици не по-тънки от 0.5 см. и дълги до 10 см., картофът на тънки кръгчета, а броколите на малки розички. От кейла се отстраняват твърдите жили и дръжки. Грамажът, посочен в рецептата, на всичките тези зеленчуци е в почистено състояние.
Листата кейл или спанак се приготвят най-бързо, затова тях първи омекотете, като ги бланширате за много кратко или в уред за готвене на пара - около 10 мин. за кейл и 8 мин. за бланширане на спанак.
Морковите и картофа бланширайте за 15-16 минути, а броколите за 10, считано от момента на завиране на водата.
Отцедете хубаво зеленчуците, дори и да сте ги направили на пара, пак ги подсушете леко.
Намажете правоъгълна, стандартна форма за терин с лъжица масло и подреждайте ред кейл, ред картоф, ред морков и тиквичка. Завършете с броколи и остатъка от кейла или спанака. Между пластовете ръсвайте по малко масълце и сол.
Разбийте в блендер яйцата със сирената, смлените бадеми и черния пипер. Посолете, само ако овчето сирене не е много солено. Залейте зеленчуците и лекичко стръскайте или ударете в плота съда, за да заеме течността всички пролуки.
Завийте със фолио и сложете да се пече на водна баня в загрята на 170 градуса фурна за 1 час. Водата за банята не трябва да завира, пускайте в нея кубчета лед ако е необходимо.
Готовият зеленчуков терин със сирена оставете във формата докато изстине, после приберете за 2 часа в хладилник и преди да нарежете украсете с лентички от печената чушка.
Добър апетит!