Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Терин»Зеленчуков терин със сирена

Зеленчуков терин със сирена

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Зеленчуков терин със сирена
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8
"Този зеленчуков терин със сирена е за гледане, не за хапване - шегичка, нападайте"

Необходими Продукти

  • моркови - 250 г
  • тиквички - 250 г
  • броколи - 150 г
  • кейл - 80 - 100 г (или спанак)
  • картофи - 1 бр. (150 г)
  • масло - 3 - 4 с.л. леко разтопено
  • яйца - 3 бр.
  • сметана - 200 г готварска
  • крема сирене - 100 г
  • сирене - 80 - 100 г овче
  • гауда - 80 г настъргана, полузряла
  • рикота - 50 г
  • бадеми - 50 г смлени
  • черен пипер - 4 щипки
  • сол - 1/2 ч.л. или на вкус
  • чушки - 1/2 бр. печена, белена, за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци за този зеленчуков терин изискват кратка предварителна термична обработка. Тя може да се извърши на пара или чрез бланширане.

За целта се почистват и нарязват - морковите и тиквичката на пръчици не по-тънки от 0.5 см. и дълги до 10 см., картофът на тънки кръгчета, а броколите на малки розички. От кейла се отстраняват твърдите жили и дръжки. Грамажът, посочен в рецептата, на всичките тези зеленчуци е в почистено състояние.

Листата кейл или спанак се приготвят най-бързо, затова тях първи омекотете, като ги бланширате за много кратко или в уред за готвене на пара - около 10 мин. за кейл и 8 мин. за бланширане на спанак.

Морковите и картофа бланширайте за 15-16 минути, а броколите за 10, считано от момента на завиране на водата.

Отцедете хубаво зеленчуците, дори и да сте ги направили на пара, пак ги подсушете леко.

Намажете правоъгълна, стандартна форма за терин с лъжица масло и подреждайте ред кейл, ред картоф, ред морков и тиквичка. Завършете с броколи и остатъка от кейла или спанака. Между пластовете ръсвайте по малко масълце и сол.

Разбийте в блендер яйцата със сирената, смлените бадеми и черния пипер. Посолете, само ако овчето сирене не е много солено. Залейте зеленчуците и лекичко стръскайте или ударете в плота съда, за да заеме течността всички пролуки.

Завийте със фолио и сложете да се пече на водна баня в загрята на 170 градуса фурна за 1 час. Водата за банята не трябва да завира, пускайте в нея кубчета лед ако е необходимо.

Готовият зеленчуков терин със сирена оставете във формата докато изстине, после приберете за 2 часа в хладилник и преди да нарежете украсете с лентички от печената чушка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: