Начин на приготвяне
Активирам маята в 100 мл топло мляко със захарта и малко брашно. Разбивам яйцата с останалото мляко. Пресявам брашното и влагам всички останали съставки.
Меся до получаването на меко тесто. То се дели на пет части и всяка се разточва на лист с големината на тавата. /Заделям си малко тесто за направата на сърчицата./
Готовите пет листа нареждам един върху друг, като са намазани с масло (без последния). В средата слагам чаша за център и режа на осем, като средата остава неразрязана.
Едно от листата се реже на три ленти и се сплита на плитка. Другото е с прорез през средата, като краищата му се обръщат веднъж през него и се завива надолу.
Така редуваме през едно. В крайна сметка се получава плитка, листо, плитка, листо... Когато питката втаса, се покрива с жълтък, мляко и олио. Посипва се със сусам и мак. Пече се на 160 градуса в загрята фурна.
Коментари