Лападови сарми

16/02/2016
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции50-60 бр.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо2 145
  • Преглеждания за месеца75
  • Преглеждания за седмицата51
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измива се лападът и се изрязват дебелите жилки на листата. Бланшират се за 2 мин., за да станат еластични, и се оставят да изстинат. Нарязват се на ситно лукът, чесънът, пресните гъби и подправките. Задушават се за 3-4 мин. в мазнина.

Прибавя се измития ориз и се запържва, докато стане прозрачен. Добавят се и сушените гъби, ситно нарязания джоджен, посолява се на вкус и се залива с 1/2 ч.ч. гореща вода. Разбърква се, отстранява се от котлона и се захлупва съдът с капак. Оставя се оризът да набъбне за 10 мин.

Поставят се листата на дъска. В единия край се слага от плънката, затваря се от двете страни и се завива напред на рулца. Подреждат се в тенджера, на дъното на която има 2-3 пласта листа от лапад, стръкове джоджен.

Сармите се редят и отгоре се притиска с чиния. Заливат се с 3-1/2 ч.ч. вода, сока на лимона и се вари на тих огън около 30 мин. след завирането им.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар