Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Лесен сплетен козунак

Лесен сплетен козунак

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Лесен сплетен козунак2 / 2
18/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8-10
"Кой е казал, че козунак се прави трудно? С тази рецепта всеки ще се справи"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 - 6 бр.
  • масло - 200 г
  • захар - 150 - 200 г
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 250 мл
  • брашно - около 1 кг
  • есенция - 1 ч.л. лимонова
  • сол - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото мляко активирам маята с 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното. В купа пресявам брашното.

Разбивам яйцата с останалата захар и мляко. Добавям есенцията. Замесвам много гладко и еластично тесто. Удрям го в плота, колкото може повече пъти.

След което го оставям да втаса на топло. Когато удвои обема си, го разделям на две части, като от всяка деля по три топки, които правя на фитили.

Оплитам ги на плитка и поставям в намазана тава с олио. Когато втасат, ги намазвам с жълтък, мляко и олио. Посипвам със захар. Пека в загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Димитрина Илиева
Димитрина Илиева
При мен не стана. Липсват обяснения- маслото как и кога се добавя... Намазах както казахте и тестото спихна на момента... Става за ядене, но няма вид.
21.04.2020 15:38