Селска мусака

Рая АндоноваРая Андонова
Готвач
404
38
33
5
20/02/2016
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 007
  • Преглеждания за месеца51
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът, морковът и пиперката се нарязват на ситно. В тенджера на дъното се загрява олио и се запържва лукът. Добавят се морковът и пиперката да се запържат и те. След това идва ред на каймата и когато се запържи тя, се прибавят и картофите. Малко след това се налива вода, почти да се покрият картофите, около 1 ч.ч.

Слагат се доматите и след това подправките: сол, чубрица, сол, черен пипер и чесънът. Вари се, докато се свари напълно и да не е останала почти никаква вода. Тогава се изсипва в тава и се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса. Ако няма опция да се пече само отгоре, просто тавата се премества по-близо до реотаните. Докато се запича, се прави поливката.

В тенджерка се загрява олио. Запържват се 7-8 супени лъжици брашно. В чаена чаша се прави айрян и половината се добавя към брашното. Когато вече няма бучки, се добавя и другата част от айряна. Прави се още половин чаша айрян и той също се добавя. Когато се сгъсти, се добавят яйцата. Разбърква се отново, докато всичко се смеси.

След това тавата се вади от фурната и мусаката се залива със соса. Връща се обратно и се пече до златиста коричка.

Поднася се с кисело мляко, свежа салата или туршия.

Бележки:

1) При правенето на поливката, бъркането е непрестанно.

Ако стане прекалено течно и не се сгъстява, в отделна купичка се слагат няколко лъжици брашно и се размиват с вода. След това се добавят към соса и бъркането продължава, докато не се сгъсти достатъчно.

2) Може вместо айрян да се използва същото количество прясно мляко.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар