Пита охлюв със сирене

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k
10k
4k
5k
5
21/02/2016
"Вече знаете как да месите, а ние ще ви покажем как да го оплетете питата така, че да е хем красива, хем пухкава, че и двойно по-вкусна "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
68 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо314 986
  • Преглеждания за месеца3719
  • Преглеждания за седмицата239
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена68

Необходими Съставки

* мерки и количества
Питки

Начин на приготвяне

Активирам маята с топлото мляко заедно със захарта и малко брашно.

След като шупне, се замесва тесто заедно с останалите продукти. Оставя се да удвои обема си, след което от цялото тесто се разточва кора, дебела около 5 мм, която се намазва обилно с разтопеното масло.

Половината част от кората се нарязва на ленти с нож за пица.

Натрошава се сирене на половината кора и се навива на руло, като се започва откъм неразрязаната част. Рулото се завива като охлюв и се слага в тавичка застлана със хартия за печене.

Оставя се да втаса в топла стая около 25 градуса. Като втаса питата, се намазва с разбития жълтък, мляко и олио. Посипва се със сусам и маково семе.

Пече се 35-40 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Дебела дървена точилка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дебела дървена точилка
6.16 лв.
Виж ››

Хубавата баница с тънки кори се точи с хубава дебела дървена точилка, така ще ви кажат всички, които разбират

Рейтинг

5 17
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#252645
Мисля, че се получи така, както трябва да е. Ефектна, вкусна, остана мека след като изстина. На мен обаче, не ми е достатъчна мазнината, суха ми е малко. Следващият път вероятно ще я направя на три пласта и намажа по-обилно с масло.
0
0
Зори
Зори
30.12.2018 19:39
Ваня, яйцата и киселото мляко в тестото ли са или за намазване?
За човек, който не меси често тесто не става ясно от рецептата!
0
0
Ваня Георгиева
Зори, единият жълтък се отделя за намазването след като втаса питката а останалото яйце и белтъка от второто се разбиват заедно със киселото мляко, останалото прясно мляко и олиото. :)
0
3
Ваня Георгиева
Нямам нищо против снимките на момичето, но не е този начина на навиване и нека редакторите обърнат внимание на това, така се заблуждават хората които искат да я приготвят.
9
1
Марияна Младенова
Това не е вярно, аз правя питката по начина , който е описан и ми се получава точно като на снимката. Просто не зная как да ви кача снимките , за да Ви убедя.
0
0