Начин на приготвяне
Активирам маята с топлото мляко заедно със захарта и малко брашно.
След като шупне, се замесва тесто заедно с останалите продукти. Оставя се да удвои обема си, след което от цялото тесто се разточва кора, дебела около 5 мм, която се намазва обилно с разтопеното масло.
Половината част от кората се нарязва на ленти с нож за пица.
Натрошава се сирене на половината кора и се навива на руло, като се започва откъм неразрязаната част. Рулото се завива като охлюв и се слага в тавичка застлана със хартия за печене.
Оставя се да втаса в топла стая около 25 градуса. Като втаса питата, се намазва с разбития жълтък, мляко и олио. Посипва се със сусам и маково семе.
Пече се питката охлюв 35-40 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Вижте също как да си направите невероятна пухкава питка или питка за здраве.
Коментари
Тези ленти колко широкижтрябва да бъдат, режат ли се открай докрай и откъде точно започва навиването?
Благодаря!
За човек, който не меси често тесто не става ясно от рецептата!
Аз обърках и и сложих цяло кубче мая,но пак се получи.
От начало, тестото стана много твърдо, но добавих малко вода и с по- упорито месене се получи.
Уникално вкусна питка!