Питка с вълшебно тесто

23/02/2016
"Вълшебно тесто, вълшебна питка с вълшебен вкус. Остава само някой да запретне ръкави и да приготви тази вкусотия "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо3 809
  • Преглеждания за месеца31
  • Преглеждания за седмицата10
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В прясното мляко се разбърква маята и захарта. След като шупне, се замесва тесто с киселото мляко с разбита в него сода, олио, сол.

Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло и може да се работи с него. Вълшебно е, защото го намазах обилно с олио, поставих го в голяма найлонова торба, където да има място да втасва и оставих в хладилника.

Така може да остане за 7 дни. Аз го оставих за една нощ, на другия ден се изважда и оставя за 1-2 часа, после се оформя питката.

Първо отделих малко топче като ябълка за украса, и едно топче с големина на портокал за средата. Останалото тесто се разделя на две части.

Първата се разточва на правоъгълник с дължина 36 см. Нарязва се на 6 ленти, по 6 см. Всяка лента се намазва с олио и се навива на рулце.

В намаслена и набрашнена тава се поставя топчето в средата. Оформените рула се нареждат край центъра, като между тях се оставя малко място.

Второто топче тесто се разточва на кръгла кора с диаметър 30 см. Нарязва се на 6 триъгълника. Всеки се срязва при върха с четири разреза. Намазват се с олио и се навиват като кифли.

Двата края се събират и се нареждат между рулата. Оставеното тесто се разточва, изрязват се цветенца с формичка и се оформят малки топчета.

Втасва още 10 минути, намазва се с разбит белтък, поставяме украсата и поръсвам семена. Печем на 160 градуса-45 минути.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ваня Георгиева
Вили много в хубава.Само с белтък ли я мажеш?
0
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря Ваня ,когато нямам повече яйца ,а имам белтъци я намазвам с тях ,не е проблем за вкуса нищо не се променя
0
0