gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Най-вкусния тутманик

Най-вкусния тутманик

DianaDiana
Чирак
61363844511
Най-вкусния тутманик
Снимка: Diana
1 / 4
24/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Не знаем дали имате сполучлива рецепта за тутманик, но тази определено ще ви хареса"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • прясно мляко - 110 мл
  • мая - 1/2 кубче прясна (21 г)
  • захар - 1/2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 50 мл
  • брашно - 400 г
  • самардала - 1 ч.л.
  • за плънката
  • сирене - 150 г
  • заквасена сметана - 50г
  • яйца - 1 бр. по желание (в повечето случаи не слагам)
  • мазнина - 75 г (масло+мас)
  • яйца - 1 бр.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се загрява, така че да е топло, а не горещо. В него се разбъркват 2 с.л. брашно, захарта и маята. Оставете за 10 мин. да шупне. Отделно разбийте мазнината и яйцата и прибавете към сместа с млякото.

В подходящ съд пресейте брашното, прибавете към него самардалата. Направете кладенче в средата, прибавете млечно-яйчната смес и омесете меко тесто. Аз омесвам тестото в хлебопекарната, като слагам продуктите в следния ред: сместа с маята, сместа с яйцата, половината брашно, самардала, втората половина брашно.

Готовото тесто разделете на 4 топки. Сложете ги в подходящ съд. Загрейте половината мазнина, но да не е гореща и полейте тестените топки. Покрийте съда с домакинско фолио и кърпа и оставете на топло да втаса за около 20-30 мин. Докато чакате тестото да втаса стопете останалата мазнина и пригответе плънката, като смесите всички продукти.

Всяка една топка от втасалото тесто се разтяга на правоъгълник. Лесно се работи с тестото, защото то е много меко, дори не е нужно да се използва точилка. Може да разтегляте само с ръце. Намажете разточеното тесто с мазнината. Единият край се нарязва на тънки ленти, а в другия се разпределя плънката.

Навийте на стегнато руло, след това на охлювче. Вече готовият тутманик се покрива и се оставя на топло, за да втаса още веднъж – за 40 минути.

Разбийте яйцето и ако ви е останала мазнина я прибавете към яйцето. Намажете обилно тутманика и поръсете със сусама. Тутманикът се пече в загрята на 170 градуса фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: