Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлата вода с малко захар и лъжица брашно, оставете за около 15 мин. да шупне.
Пресейте бялото брашно в купа, добавете пълнозърнестото и лененото семе, направете кладенче и сложете сол, зехтин и кисело мляко.
Замесете тесто, като постепенно добавяте от маята до получаване на гладко и еластично тесто, което да не лепне по ръцете.
Оставете го 30 мин. да втаса, покрито с чиста, влажна кърпа. Втасалото тесто размесете отново и оформете питката по желание. В моя случай разделих тестото на две части.
Едната част разделих на една по-голяма топка и една по-малка. По-голямата топка сложих в средата на тавата, по-малката разточих на кръгла кора с размер на десертна чиния и с помощта на капачка изрязах кръгове.
С тази кора увих голямата топка. Другата част от тестото разделих на 13 малки топчета. 12 бр. от топчетата разточих на фитили, които усуках в S-образна форма.
С последното 13-то малко топче направих цветенце. С получените S-образни фитилчета обиколих тестената топка, а цветенцето поставих в останалото ми място между две от тях.
Тавата е с диаметър 32 см, според големината преценете и формата на вашата питка.
Намажете оформената пита с разбит жълтък, поръсете с ленено семе и украсете с тиквени семки. Оставете за още 30 мин да втаса на топло.
Печете на 160 градуса около час до готовност.
Коментари