Начин на приготвяне
Яйцата със захарта разбивам добре. Маята трябва да се активира в 100 мл топло мляко с малко захар и брашно.
Пресявам брашното и слагам от млечната смес, после стопеното масло и активираната мая. Започвам да меся с ръце, докато започне да се виждат мехурчета. Това е признак, че тестото е готово за работа.
Не трябва да лепне по ръцете, затова се прибавя брашно, докато се получи еластично тесто. Удрям го в плота 20 пъти и слагам в подходящ дълбок съд.
Стаята, където ще втасва тестото, трябва да е към 25 градуса, за да бухне. Когато това стане, го разделям на шест части. Всяка я правя на фитил, като слагам от накиснатите с вода стафиди и по три ги сплитам на плитка.
Всяка плитка я разполагам в намазнена и набрашнена кексова форма. Оставям да втасват на топло. Когато бухнат още, ги мажа с разбит жълтък, мляко и олио.
Щедро ги поръсвам с кристална захар и слагам да се пекат на 160 градуса в предварително загрята фурна.