Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Захаросан козунак със стафиди

Захаросан козунак със стафиди

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Захаросан козунак със стафиди
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
26/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
125 мин.
Порции
2 бр.

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 - 1/2 ч.ч
  • масло - 1 ч.ч
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 ч.л
  • брашно - 1.2 кг
  • стафиди - 1 пакетче
  • лимонова захар - 1 пакетче
  • ванилия - 1 - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата със захарта разбивам добре. Маята трябва да се активира в 100 мл топло мляко с малко захар и брашно.

Пресявам брашното и слагам от млечната смес, после стопеното масло и активираната мая. Започвам да меся с ръце, докато започне да се виждат мехурчета. Това е признак, че тестото е готово за работа.

Не трябва да лепне по ръцете, затова се прибавя брашно, докато се получи еластично тесто. Удрям го в плота 20 пъти и слагам в подходящ дълбок съд.

Стаята, където ще втасва тестото, трябва да е към 25 градуса, за да бухне. Когато това стане, го разделям на шест части. Всяка я правя на фитил, като слагам от накиснатите с вода стафиди и по три ги сплитам на плитка.

Всяка плитка я разполагам в намазнена и набрашнена кексова форма. Оставям да втасват на топло. Когато бухнат още, ги мажа с разбит жълтък, мляко и олио.

Щедро ги поръсвам с кристална захар и слагам да се пекат на 160 градуса в предварително загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: