Плетен венец

02/03/2016
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру225885882918
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10 парчета
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо879
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се активира маята - за целта се натрошава в хладката вода и разбъркваме със захарта. Оставя се за кратко и с останалите продукти замесваме меко тесто, като предварително се отделя от яйцата един жълтък за намазване отгоре.

Яйцата се разбиват с вилица, смесваме с разтопеното масло, прясното мляко, настъргана кора и сок от портокал за аромат, коняк и маята.

Готовото тесто се оставя да втаса 40-50 минути, докато удвои обема си. После се разделя на три равни части. Всяка се оформя на дълъг фитил, върху които се нареждат боровинки или стафиди, а може и други плодове, нарязани на ситно.

Навиват се на три рула, после трите се сплитат на плитка. В намаслена тава или форма за кекс се поставя плитката, като краищата се свързват, за да се образува венец.

Втасва още 20 минути, намазва се с разбит жълтък с 1 супена лъжица олио и са набожда с боровинки. Печем в загрята фурна 180 градуса около 35-40 минути.

Ако стане нужно, се покрива с фолио. Изважда се от формата - моят венец беше в тава в средата с чаша, намазва се с пресен портокалов сок и поръсваме едри захарни кристали.

Вкусно и красиво! подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря ,нали е март ,идва пролет стига с тази зима ,хайде малко слънчево да е и цъфнали цветенца за настроение !!
2
0
Илияна Димова
Много е красива, а с чашката ли се пече
1
0
Криси Черникова
Браво, Вили, питката ти изглежда много вкусна, а цветята, с които си избрала да я аранжираш, й придават много приятни свежи нотки!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв