Начин на приготвяне
В тава сипваме брашното и оформяме кладенче. Върху брашното се поръсва сол, а в средата се налива топло прясно мляко, захар, олио, яйцето, от което отделих половината жълтък за намазване и суха мая.
Разбърква се добре с вилица и се загребва от брашното, докато се получи топка тесто.
На плот, поръсен с малко брашно, се измесва средно меко тесто. Прехвърля се в купа, покриваме с кърпа и оставяме да удвой обема си на топло.
Разточва се кръгла кора около 30 см. С нож се нарязва на малки ленти по краищата /виж снимката/.
Лентите се сплетат, като се кръстосват. Средата се набожда с вилица. Сваряват се два средни картофа, отцедени се намачкват с вилица. Добавя се настърган кашкавал, чубрица, нарязани пера зелен лук, кисела краставичка и сол на вкус.
Прибавя се и майонеза, разбъркваме добре продуктите. Сипваме плънката в средата и с лъжица се заравнява соленият пай. Най-лесно е да се разточи и сплете върху хартия за печене, а после се пренася в тава.
Разбива се отделеният жълтък с малко олио и прясно мляко, намазваме плетения картофен пай по края.
Печем картофения пай в загрята фурна 180°C до готовност-20-25 минути.
Изважда се и сервира!