Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен пай»Плетен картофен пай

Плетен картофен пай

Плетен картофен пай
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Страхотен картофен пай - и на вид, и на вкус, за да научите как се прави плетката, прочетете рецепта"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр. голямо
  • прясно мляко - 200 мл
  • суха мая - 7 г
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар - 1 ч л
  • брашно - 450 г
  • плънка
  • картофи - 2 средно големи сварени
  • зелен лук - 3 - 4 бр. пера
  • чесън на прах - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • кисели краставички - 1 бр.
  • кашкавал - 60 г пера
  • майонеза - 2 с.л.
  • чубрица
  • шунка - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава сипваме брашното и оформяме кладенче. Върху брашното се поръсва сол, а в средата се налива топло прясно мляко, захар, олио, яйцето, от което отделих половината жълтък за намазване и суха мая.

Разбърква се добре с вилица и се загребва от брашното, докато се получи топка тесто.

На плот, поръсен с малко брашно, се измесва средно меко тесто. Прехвърля се в купа, покриваме с кърпа и оставяме да удвой обема си на топло.

Разточва се кръгла кора около 30 см. С нож се нарязва на малки ленти по краищата /виж снимката/.

Лентите се сплетат, като се кръстосват. Средата се набожда с вилица. Сваряват се два средни картофа, отцедени се намачкват с вилица. Добавя се настърган кашкавал, чубрица, нарязани пера зелен лук, кисела краставичка и сол на вкус.

Прибавя се и майонеза, разбъркваме добре продуктите. Сипваме плънката в средата и с лъжица се заравнява соленият пай. Най-лесно е да се разточи и сплете върху хартия за печене, а после се пренася в тава.

Разбива се отделеният жълтък с малко олио и прясно мляко, намазваме плетения картофен пай по края.

Печем картофения пай в загрята фурна 180°C до готовност-20-25 минути.

Изважда се и сервира!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: