Начин на приготвяне
Копривата се измива и се отделят листата. В тенджера се слага вода да заври и след това се добавя копривата. С голяма лъжица се натиска, за да се покрие цялата с вода.
След 1-2 минути копривата си променя цвета, което означава, че е готова. Тенджерата се дръпва от котлона и с решетъчна лъжица се вади копривата в друг съд.
Докато изстива, се измива хубаво оризът и се нарязва на ситно лукът. Когато копривата е изстинала, се нарязват листата на ситно.
Тенджерата се слага пак на котлона и се слага лукът с малко олио. След това се добавят копривата и оризът. Като поврат около 5 минути, се добавят сол и черен пипер. След това се оставят да врат до готовност.
Когато всичко е добре сварено, котлонът се изключва, тенджерата се дръпва встрани и се оставя с отворен капак за 15-тина минути да поизстине.
След това в купичка се разбива едно яйце. С черпак се взима 1-2 пъти от чорбата и се добавя в купичката при яйцето при непрекъснато разбъркване.
Когато се смеси добре, се излива бавно обратно в тенджерата отново при непрекъснато разбъркване. В противен случай може яйцето да се пресече и да не се получи застройката.
Коментари