Начин на приготвяне
Разбийте до побеляване яйцата със захарта и добавете на тънка струйка олиото при непрекъснато разбиване.
Започнете да добавяте брашното смесено с бакпулвера и разбъркайте.
Добавете орехите към кексовата смес и разбъркайте. Накрая добавете сладкото и разбъркайте, но не много, като за предпочитане е да използвате сладко с цели парченца плод, така кексът ще остане бял, иначе ще се оцвети от сладкото. По желание можете да ароматизирате с ванилия и лимонови корички.
Сипете сместа в леко намазнена и набрашнена форма за кекс. Сложете кекса със сладко да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.
Ако е нужно, поставете фолио, за да не загори. Готовият кекс се охлажда леко и се обръща в поднос.
По желание поръсете кекса с пудра захар или направете какаова глазура и го залейте с нея.
Опитай и тези рецепти за сполучлив домашен кекс или прочети нашите съвети за вкусен кекс.
Коментари
Мисля че кекса от снимката е правен с 1ч.л. бакпулвер, а не със гола сода.
Цвета би трябвало да зависи и от сладкото - дали е истинско сладко, конфитюр или мармалад, или от тези купешки желирани сладка почти без плод...
Ще го пробвам - син, зелен... какъвто стане...