Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с кисело мляко

Хляб с кисело мляко

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Хляб с кисело мляко2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1 бр.
"Тайната на пухкавия хляб е в киселото мляко. Споделяме я с вас, защото между приятели тайни не бива да има"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 260 г
  • брашно - 400 г
  • мая - 1 и 1/2 ч л суха
  • вода - 30 мл
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сусам - 50 г, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята с 2 с.л. топла вода, добавете захарта и разбъркайте и оставете сместа на страна. Щом шипне смесете маята с киселото мляко, което трябва да е на стайна температура. Пресейте брашното и започнете да замесвате. Трябва да се получи еластично тесто, към което най-накрая добавете солта и сусама по желние.

Сложете тестото да втаса за 1 час в намазнена купа, покрито с кърпа. След това го оформете в желаната форма, намажете го с мляко или разбит жълтък с малко вода и поръсете със сусам по желание. Покрийте оформения хляб с кисело мляко с кърпа и го оставете да втаса за още час.

Сложете го да се пече на долната скара на фурната, която трябва да е предварително загряна на 230 градуса. След около 10-тина минути напръскайте фурната със студена вода и намалете градусите на 200 и печете за около половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
41
32
20
10
Дай твоята оценка: