Начин на приготвяне
Сваряваме водата със захарта и оставяме 10 минути на среден огън да се сгъсти, прибавяме лимоновия сок и изстудяваме сиропа.
Разбиваме яйцата, прибавяме киселото мляко със содата, прясното мляко, олиото и солта и разбъркваме.
Внимателно започваме да прибавяме брашното, като бъркаме старателно, за да не се получат гранули. Омесваме гладко, средно меко тесто, което делим на 10 равни части, които оставяме да починат за 10 минути.
Започваме да разточваме топките тесто на много тънка кора, като върху всяка слагаме 1-2 с.л. нишесте и точим.
Върху всяка разточена кора разпределяме от предварително разбърканите орехи и захар.
Режем кората на две и поставяме точилката върху кората от страна на разреза. Завиваме половинката разрязана кора около точилката на стегнато руло.
От двете страни на рулото хващаме точилката и започваме да събираме и надипляме кората към средата на точилката. Внимателно вадим точилката и получаваме накъдрено руло.
Редим рулата в предварително намаслена тава, като започваме от центъра, повтаряме и с другите кори.
Разтопяваме кравето масло и го разпределяме върху корите.
Печем баклавата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 минути, докато се зачерви долната им част.
Вадим горещата баклавата от фурната и я заливаме с охладения сироп, оставяме покрита да попие за няколко часа.
Коментари