Начин на приготвяне
Измийте копривата, попарете я във вряла вода за минута, след което я изплакнете под студена вода. Загрейте в съд олиото и запържете накълцания лук. Щом омекне, добавете и копривата.
При нужда сипете мъничко гореща вода. Щом течността се изпари, се чукват яйцата, прибавя се натрошеното сирене и леко се разбърква, докато яйцата са готови. Овкусява се с черен и червен пипер и се поднася.
Коментари
После си я слагам в чист атенджера с нова вода...сол, чер пипер...като кипне започвам да слагам...чесън и малко лук, копривата, врялата вода, масълце, яйца 4-5, сирене ако искам (обикновено е добавка), кис.мляко (пак добавка)...
Като си направя яхнийката/пюрето...всеки си слага каквото иска сиренце или кис.мляко или и двете...
Копривата е много вкусна, когато имам прясна си я правя така...ако имам само суха...слагам я на всички манджи където слагам чубрица...стават много по-вкусни ако нароня и коприва суха... Само ме питат как я направи тая мусака толкова вкусна-е така...с малко коприва суха...тайната ми подправка...
Каша с коприва правя - задушавам лук и после добавям брашно , пържи се до бледорозово ,червен пипер и се разрежда с водата в която е вряла копривата . Добавям копривата . Като се сгъсти чуквам няколко яйца да се забулят и накрая натрошавам сирене . Каша с коприва от моето детство .
Може да се използва и сушена или замразена коприва / със сушената може да сварите и глава лук и една суха чушка - претриват се с копривата и се добавят . /