Начин на приготвяне
Слагаме маята в купа, добавяме захарта и топлата вода, разбъркваме. Добавяме малко брашно, колкото да се получи кашичка.
Покриваме и оставяме маята да се активира. В голяма купа смесваме 1 яйце + 1 белтък (жълтъка за намазване), киселото мляко, мекото масло и солта.
Разбъркваме, добавяме шупналата мая, разбъркваме и постепенно добавяме, пресятото брашно, замесваме меко, нелепнещо тесто.
Намазвам с мазнина тестото и покривам с фолио за свежо съхранение. Оставям да втаса на топло, докато си удвои обема.
След като втаса малко, доомесвам и разделям тестото на две топки. Взимам едната топка и я разточвам на кора с дебелина 4 мм.
Намазвам я с меко масло, и поръсвам обилно със сиренето и кашкавала. Навивам на руло и нарязвам на парчета около 6 см.
Подреждат се в намазана с мазнина тава с разрезите нагоре, като се прищипват, за да не излезе кашкавалът. С другата топка се прави същото.
Покриваме със стреч фолио, но не стегнато и оставяме да втаса около 1 час. Намазваме с отделения жълтък, смесен с 2 с.л. олио и печем в предварително загрята фурна на 170 градуса.
След 15-20 мин. от запичането поръсваме с настъргания кашкавал и допичаме питката до златист цвят!
Вкусната пита с кашкавал е готова.
Коментари