Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита с моцарела, кашкавал и сирене

Пита с моцарела, кашкавал и сирене

NEVINEVI
Помощник Готвач
1629965321k3
Пита с моцарела, кашкавал и сирене
Снимка: NEVI
1 / 12
13/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6-8
"Добавете към питата, която обикновено замесвате, моцарела, кашкавал и сирене и ще получите ароматно вълшебство, което се топи в устата"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 800 г
  • прясно мляко - 300 г
  • кисело мляко - 100 г
  • мая - 30 г прясна
  • яйца - 1 цяло + 1 белтък
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • За пълнежа
  • сирене - 100 г краве
  • кашкавал - 100 г
  • моцарела - 125 г
  • шарена сол
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко. Смесете 200 мл от него с киселото мляко. В останалите 100 мл разтворете маята и захарта и оставете да шупне.

Пресейте брашното и солта и направете кладенче, в него сложете олиото, яйцето, белтъка и вече шупналата мая. Започнете да месите, като постепенно прибавяте от сместа от прясно и кисело мляко.

Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете. За пълнежа нарежете моцарелата на парчета, а кашкавал настържете на едро ренде. Застелете дълбока тава с диаметър 30 см с хартия за печене и намажете с олио.

Разделете тестото на две части. Разточете едната част на кора с дебелина около половин сантиметър. Изрежете кръгове с чаша с диаметър седем сантиметра.

В средата на едно кръгче тесто сложете малко моцарела и малко кашкавал и отгоре сложете друго кръгче тесто, като притиснете краищата.

Наредете така получените пакетчета по ръба на тавата под лек наклон. По същия начин направете и другата част от тестото. От изрезките, които се получават направете топка, която разточете на тънка кора.

Намажете кората с олио, натрошете сиренето и поръсете с шарена сол. Навийте на руло, което срежете на две части по дължина. Усучете поличилите се ленти една в друга и после навийте на охлюв.

Сложете тестото в центъра на тавата. Разгледайте снимките за да се ориентирате по-добре. Покрийте с кърпа и оставете питата да втаса на топло за около час.

Намажете с разбития с една супена лъжица вода жълтък и поръсете със сусам. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути, после намалете на 180 градуса и печете до готовност.

Не отваряйте фурната през първите 30 минути от печенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: