Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава и вкусна пита на конци

Пухкава и вкусна пита на конци

ГабриелаГабриела
Иноватор
1751k5351k
Пухкава и вкусна пита на конци
Снимка: Габриела
1 / 3
25/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Пухкава и вкусна пита на конци - нямаме търпение да си отчупим"

Необходими Продукти

  • брашно - 5 ч.ч.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 6 с.л.
  • мая - 20 г суха
  • захар - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • краве масло - 50 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • семки - микс за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, слагаме в купа половин чаена чаша хладка вода. Добавяме маята и захарта и бъркаме добре, докато не се разтворят напълно. Оставяме да се активира маята точно 15 минути.

През това време пресяваме два пъти брашното. Правим едно кладенче в центъра на брашното и слагаме солата, захарта и олиото.

Чукваме двете яйца и започваме да разбъркваме хубаво сместа. Добавяме и активираната вече мая. Продължаваме да месим, като добавяме 1 чаша топло прясно мляко бавно.

Отначалото тестото е доста лепкаво, но колкото повече го месите, толкова повече ще се стяга. Когато е стегнало, го изваждаме на плота или маса, където ще месите и започваме да месим, като го натискаме много добре и разтягаме. Тестото трябва да е много меко.

В чиста купа слагаме малко олио и хубаво намазваме, за да не залепне тестото. Завиваме го с чиста кърпа и го слагаме във фурната за 1 час, за да втаса.

След като е втасало, натискаме в центъра на тестото леко с юмрук, за да изкараме въздуха.

Изваждаме тестото за питата отново на плота и го разделяме на три равни топки. Разточваме ги хубаво, като всяка една се маже с разтопеното предварително масло.

Слагаме всеки пласт един върху друг. Когато сме готови и с трите заедно, ги разточваме, за да залепнат един за друг.

Декорацията може да направите по избор.

Слагаме в добре намазана тавичка питката, намазваме с жълтък и поръсваме с микса от семки.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса отгоре и отдолу с вентилатор.

Питката на конци се пече се около 40-45 минути.

Когато е готова пухкавата и вкусна пита на конци, я вадим и я напръскваме съвсем малко с водичка и я завиваме с чиста кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: