Начин на приготвяне
Първо си пригответе плоска тава и хартия за печене с начертани кръгчета около 3 до 4 см, ако нямате специална подложка за макарон. Хартията трябва да се обърне, за да не останат следи от молива по макарона.
Белтъците трябва да се престояли в хладилник поне 24 часа предварително, а най-добре е да престоят три дни в хладилник. В деня на приготвяне се изваждат на стайна температура за около 2 часа.
Бадемовото брашно, пудрата захар и семенцата от шушулката на ванилията се смилат предварително в блендер. Остъргват се добре стените на блендера и отново се минават за 1 до 2 секунди до хубаво брашно, което задължително се пресява през сито, като се премахват по-едрите бучици.
За предпочитане е да се работи в метална висока купа, в която се разбиват белтъците - в началото на ниска степен до леко разбухване.
Постепенно се добавя на два пъти кристалната захар, увеличава се скоростта на миксера и се разбива до твърд и бляскав сняг. Сваля се купата от миксера и започва да се прибавят сухите съставки, т.е. бадемовото брашно и пудрата захар - на 3 до 4 пъти.
Бърка се с широка шпатула в една посока - отдолу към върха и се правят всеки път около 10 бр. завъртания, като сместа се изтегля и нагоре, т.е. към мен. Общо завъртанията на сместа трябва да са точно 50 бр.
Трябва да се получи лъскава смес като лава, а дали е готова се пробва, като с чаена лъжичка се загребва от сместа и се поставя в плитка чиния. Ако образува връхче, което не спада след няколко секунди, означава че още няколко разбърквания са необходими.
Готовата смес се прехвърля в пош с накрайник около 3 1/2 см. Пошира се върху хартията за печене по направените кръгчета. Тавата се удря няколко пъти в плота, за да излезе въздухът от белтъците. Оставят се настрани за около 40 минути да засъхнат. Ако са се получили малки връхчета на макарона, може да се натиснат с леко навлажнени пръсти до гладкост.
Макароните се пекат на 150 градуса за около 10 до 15 минути, или на 130 градуса за около 20 минути. Дали са готови макароните се проверява, ако могат лесно да се отделят от хартията, или когато са направили хубаво краче в основата си.
Сладкото леко се пасира, за да стане с по-голяма гладкост и се поставя на слаб котлон за няколко минути, за да се отпусне. Сваля се от огъня и се добавя коняк или ром. Разбърква се.
В студена вода се поставя желатин и след като набъбне хубаво се изсипва с топлата смес от сладкото.
Разбърква се и се оставя на студено, за да се стегне, но не и прекалено, за да може да се постави на черупката на макарона. Може да се постави с пош или с малка чаена лъжичка, като се намазва добре от всички стани на долната част на черупката. Похлупва се с втората черупка. Макароните се оставят няколко часа на хладно преди консумация.
Ваниловите френски макарони са много вкусни!
Забележка: Пекох ги на 130 градуса с вентилатор точно за 25 минути, защото всяка фурна е различна. Работила съм с голяма точност в грамажа и съм ползвала електронен кантар, това е едно от условията за направата на хубав макарон.
Източник: ползвала съм в кухнята с Йоана Петрова и joyofbaking.
Коментари
Моника, напиши в youtube French Macarons , Chocolate Macarons, Raspberry Macarons , първото е френски макарон, шоколадов макарон и ягодов макарон и ще ти излязат различните клипове и съответно рецепти. Но аз рецепта съм пуснала и можеш спокойно да я ползваш. Също така съм дала източник Йоана Петрова и през Гугъл можеш да напишеш и ще ти излезе и нейната рецепта и най-важното е да гледате техниката на свиване на белтъчната маса с бадемовото брашно. Въртенето на шпатулата. Можеш спокойно да пропуснеш в рецептата на Й.Петрова допълнителните съставки като канела, бахар и др. Остави само на основните продукти както съм ги дала в рецептата по-горе. Нейните са добри, но са по коледни с много аромати. Този пълнеж който съм посочила е най-лесния и елементарен, но е много приятен. Затопли си леко сладкото което си пожелаеш, постави желатина в студена вода за да набъбне няколко минути и го прибави към топличкото сладко, но да не е горещо. Добави и алкохола и остави да се темперира, то ще се стегне , но не го изпускай да стане плътно желе, а да е хем стегнато, хем меко и с малка ч.л нанасяш и захлупваш с другата черупка. Притискаш леко. Макарона е най-добър на следващия ден, той тогава омеква и така трябва да бъде, иначе в същия ден е доста твърда черупката.
PS ако нямате бадемово брашно готово може сами да си направите, като се бланшират в гореща вода бадемовите ядки за няколко минути, люспата пада веднага, оставяте ги да се изсушат добре и се минават няколко пъти през блендер и стават на бадемово брашно. Тези които са от София могат да закупят такова готово на ул Ан.Кънчев" до сладкарница "100 гр сладки" близо до "Солунска". Цена за 100 г - 3.60 лв