Начин на приготвяне
Измиваме и след това режем краищата на тиквичките. Разрязваме ги на две (по дължина) и с помощта на лъжица издълбаваме тяхната вътрешност.
За плънката: Обелваме лука и морковите. Лука нарязваме на ситно, а морковите настъргваме. Нарязваме си сърцевината на тиквичките и настъргваме домата.
В тиган слагаме малко олио или зехтин да се загрее. Към вече сгорещената мазнина си изсипваме лука. Запържваме го докато добие прозрачен цвят и към него си добавяме каймата.
С помощта на дървена бъркалка или вилица разкъсваме каймата на малки парчета, към нея добавяме настъргания домат, морковите, вътрешността на тиквичките, сол, червен пипер и накрая почистения ориз. Оставаме още няколко минутки и сваляме нашата плънка от котлона.
В тава си нареждаме издълбаните половини от тиквичките и ги пълним с плънка.
Ако ни остане смес я разпределяме в тавата, добавяме малко вода и слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Печем около 1 час (до готовност на плънката и докато тиквичките омекнат) и малко преди да изключим фурната слагаме настъргания кашкавал върху пълнените тиквички.
Връщаме в печката и изключваме.
Вкусните пълнени тиквички с кайма и ориз са готови.
Коментари