Начин на приготвяне
Плънката се приготвя, като почистеният и измит праз лук се нарязва на ситно и се задушава в малко олио.
След като изстине се добавят натрошеното сирене, млякото със содата и яйцето. От изброените продукти за тестото се замесва средно меко тесто.
Разделя се на 16 равни части. Всяка част от тестото се оформя на топчица. Всяка топчица се разточва на тънка кора, като се поръсва с брашно, за да не залепва по плота и точилката.
Разточената кора се поръсва с олио и се слагат 3-4 лъжици от плънката, навива се на руло и се подрежда в намаслена тава във форма на охлюв.
Подредената вече баница се полива с още малко олио и се слага да се пече на 180 градуса за 35-40 минути. Горещата баница се пръска със студена вода и се покрива с кърпа.
Коментари