Бухара пилаф

marcheva14marcheva14Мастър Шеф97271058271
27/03/2016
"Пилаф и крехко агнешко - какво повече може да иска човек "
Приготвяне90 мин.
Готвене180 мин.
Общо270 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо3 439
  • Преглеждания за месеца76
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипва се оризът в купа и се залива с гореща вода. Оставя се да преседи около 1 час. След това се измива със студена вода.

Агнешкото месо се нарязва на хапки и се сварява в подсолена вода до пълното му увиране и се запазва бульонът.

1. Лукът се почиства и нарязва на филийки.

2. Доматите се разрязват на четири, отстранява се месестата им част и се режат на лентички.

3. Чушките се почистват и нарязват на колелца.

4. Морковът се настъргва на едро ренде.

6. В дълбока чугунена тенджера с дебело дъно и стени се нарежда месото на хапки. Покрива се с лук на филийки и се поръсва със смлян черен пипер. Отгоре се изсипват доматите, а върху тях-настърганитя морков. Поръсва се с магданоз.

7. В дълбок тиган се загрява зехтин и се прибавя оризът, и се готви при непрекъснато разбъркване, докато стане прозрачен.

Готовият ориз се изсипва в тенджерата, като последен слой. Отгоре се нареждат бучките масло.

8. Залива се с бульон почти до ориза и се готви на тих огън до пълното изчерпване на течността, около 1 час.

9. Когато е готов, се сваля от огъня, покрива се с кърпа, захлупва се и се оставя за 1 час за да поеме изцяло течността.

10. Върху тенджерата се поставя плитка чиния и се обръща пилафът в нея.

Бележка: Замених агнешкото с хубаво телешко месо. Готвих го на четвърта степен на котлона, умерен огън, от възможни девет такива.

Когато вече беше готово ястието, го покрих с няколко пласта домакинска хартия, захлупих с капак и го оставих за 1 час върху топлия изключен котлон.

Оригиналната рецепта е с три люти чушки, но аз добавих само една такава и беше достатъчно люто.

Източник: 24 kitchen Master Chef Максут Ашкар

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар