Начин на приготвяне
Изчистеният и измит заек сложете в тавичка и залейте с оцета и бялото вино. Оставете го така за около час. Извадете го и го отцедете.
Накълцайте и смесете скилидките чесън с розмарина, дафиновия лист и червеното вино и сложете заека в тази смес за около 3 часа, за да се маринова.
Извадете заека от маринатата и го изпържете в половината мазнина.
Обелете картофите и морковите и ги нарежете на подходящи парчета. Нарежете свинските гърди на кубчета, а розмарина и дафиновия лист - на едро. Добавете морковите и картофите и запържете, посолете и поръсете с млян черен пипер. Долейте останалата мазнина.
Сложете отново заека в мазнината, изпържете го още малко, посолете и прибавете маринатата и го оставете да заври. Наредете зеленчуците и свинските гърди, след което го задушавайте под капак около 2 часа на бавен огън.
Кипнете 500 мл подсолена вода. Махнете от огъня и и при непрекъснато бъркане сипете царевичното брашно. Варете до сгъстяване.
Оставете да изстине, нарежете на кубчета и поднесете като гарнитура към печения заек, поляти със сос.
Гарнирайте с парченца лимон.
Печеният заек с вино е готов.
Коментари