Печен заек с вино

Печен заек с вино2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Знаете ли как да приготвите сочен и крехък заек, който направо се топи в устата? Ами като го изпечете във вино, разбира се"

Необходими Продукти

  • заек - около 1.5 кг /изчистен/
  • бяло вино - 100 мл сухо
  • оцет - 100 мл винен
  • чесън - 3 скилидки
  • червено вино - 1 л
  • зехтин - 100 мл
  • свински гърди - 50 г
  • картофи - 500 г
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • сол
  • черен пипер
  • розмарин
  • босилек
  • дафинов лист
  • царевично брашно - 150 г
  • лимони - за гарниране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистеният и измит заек сложете в тавичка и залейте с оцета и бялото вино. Оставете го така за около час. Извадете го и го отцедете.

Накълцайте и смесете скилидките чесън с розмарина, дафиновия лист и червеното вино и сложете заека в тази смес за около 3 часа, за да се маринова.

Извадете заека от маринатата и го изпържете в половината мазнина.

Обелете картофите и морковите и ги нарежете на подходящи парчета. Нарежете свинските гърди на кубчета, а розмарина и дафиновия лист - на едро. Добавете морковите и картофите и запържете, посолете и поръсете с млян черен пипер. Долейте останалата мазнина.

Сложете отново заека в мазнината, изпържете го още малко, посолете и прибавете маринатата и го оставете да заври. Наредете зеленчуците и свинските гърди, след което го задушавайте под капак около 2 часа на бавен огън.

Кипнете 500 мл подсолена вода. Махнете от огъня и и при непрекъснато бъркане сипете царевичното брашно. Варете до сгъстяване.

Оставете да изстине, нарежете на кубчета и поднесете като гарнитура към печения заек, поляти със сос.

Гарнирайте с парченца лимон.

Печеният заек с вино е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
хубаво е че е задушено иначе ще стане сухо.
10.04.2016 21:38
Илияна Димова
Илияна Димова
Става много крехко , като се готви в съд с капак
02.04.2016 21:06
1
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Вкусно и апетитно изглежда,на заешкото му трябва доста време да се задушава,за да стане крехко
02.04.2016 19:02
2