Бабиното свинско със зеле

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Бабиното свинско със зеле
Снимка: Сия Рибагина
1 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
195 мин.
Порции
5
"Миризмата на това ястие ни връща към най-щастливите мигове от детството ни"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 600 г гърди
  • зеле - 1 средно голяма зелка
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 2 скилидки
  • лютеница - 260 г едросмляна
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • червен пипер
  • сол
  • олио - 120 мл
  • чили - люспи лют пипер по желание
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Зелето се почиства и нарязва. Намачква се със сол и се поставя в голяма тава и се оставя настрана.

Нарязва се месото на едри парчета.

В тиган на котлона се слага половината от олиото и една скилидка чесън, нарязана на дребно, да се запържи. Като стане златисто-кафяв чесънът, с помощта на решетъчна лъжица той се събира и изважда от мазнината. Този чесън няма да ви трябва повече, целта му е само да овкуси и ароматизира олиото.

В същото олио се добавя свинското и се пържи до златисто, след което тиганътсе маха от котлона и се оставя настрана.

Взима се друг тиган, сипва се останалата половина от олиото, слага се нарязан на ситно кромид лук и другата скилидка чесън, нарязана и тя на дребно, и се поставя на котлона да се пържат.

След като се запържи лукът, се добавя лютеницата, разбърква се и се добавят черен пипер, червен и дафинов лист. Пържи се около минута и се изсипва всичко в тавата при зелето, добавя се и месото заедно с мазнината. С ръце се обърква добре, за да поеме зелето и месото всички съставки, и се слага 200 мл вода.

Свинското със зеле се покрива с алуминиево фолио и тавата се поставя в загрята фурна на 150 градуса за 1 час и 30 минути, след това се изважда тавата, маха се фолиото, разбърква се и се поставя отново без фолио във фурната за половин час на 180 градуса да се запече.

Накрая по желание поръсете с пресен копър и лют пипер на люспи.

Бележка: Свинското месо в рецептата за предпочитане е да бъде по мазничко от гърди, свински врат или бекон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
518
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Юстиниян Ясенов
Юстиниян Ясенов
Отдавна не бях ял толкова вкусно свинско .
29.01.2023 02:29
1
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесно се получи!Сполучлива рецепта!
15.11.2022 19:58
1
Потребител#268527
Потребител#268527
Много вкусно стана
19.08.2021 11:29
1
Стефан
Стефан
Наистина е уникално!
12.10.2019 15:28
4
1
Роман Карамитев
Роман Карамитев
Благодаря Ви за рецептата.
Сготвих и стана уникално вкусно.
10.07.2019 17:03
4
1
Потребител#177421
Потребител#177421
Баба ми едно време само с фолио е готвила!
30.01.2017 17:22
22
27
1
Покажи всички подкоментари
Наталиа Петрова
Наталиа Петрова
Ястието се получи страхотно. Пропуснах само чесъна, тъй като не съм му фен.
04.04.2016 13:21
19
6
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Много апетитно! Свинско със зеле е чудесно ястие!
03.04.2016 12:03
34
2