Начин на приготвяне
Зелето се почиства и нарязва. Намачква се със сол и се поставя в голяма тава и се оставя настрана.
Нарязва се месото на едри парчета.
В тиган на котлона се слага половината от олиото и една скилидка чесън, нарязана на дребно, да се запържи. Като стане златисто-кафяв чесънът, с помощта на решетъчна лъжица той се събира и изважда от мазнината. Този чесън няма да ви трябва повече, целта му е само да овкуси и ароматизира олиото.
В същото олио се добавя свинското и се пържи до златисто, след което тиганътсе маха от котлона и се оставя настрана.
Взима се друг тиган, сипва се останалата половина от олиото, слага се нарязан на ситно кромид лук и другата скилидка чесън, нарязана и тя на дребно, и се поставя на котлона да се пържат.
След като се запържи лукът, се добавя лютеницата, разбърква се и се добавят черен пипер, червен и дафинов лист. Пържи се около минута и се изсипва всичко в тавата при зелето, добавя се и месото заедно с мазнината. С ръце се обърква добре, за да поеме зелето и месото всички съставки, и се слага 200 мл вода.
Свинското със зеле се покрива с алуминиево фолио и тавата се поставя в загрята фурна на 150 градуса за 1 час и 30 минути, след това се изважда тавата, маха се фолиото, разбърква се и се поставя отново без фолио във фурната за половин час на 180 градуса да се запече.
Накрая по желание поръсете с пресен копър и лют пипер на люспи.
Бележка: Свинското месо в рецептата за предпочитане е да бъде по мазничко от гърди, свински врат или бекон.
Коментари
Сготвих и стана уникално вкусно.