Начин на приготвяне
Почистете и измийте добре пилето. Оставете да се отцеди.
Ако има пилешки дреболии, ги заделете, те ще ви трябват за плънката.
Посолете добре пилето отвън и отвътре.
Намажете го със смес от олио, червен и черен пипер.
Оставете пилето да се овкуси за 30 минути, а през това време си пригответе плънката.
Нарежете пресния лук и гъбите. Нарежете също и дреболиите, ако има такива.
Загрейте олио и задушете в него първо лука.
Щом омекне, прибавете гъбите. Запържете и тях за няколко минути, докато остане само на мазнина.
Измийте добре ориза в няколко води. Прибавете го към лука и гъбите и го запържете, докато стане прозрачен, бъркайки непрекъснато.
След това прибавете подправките, дреболиите, както и една чаша вода. Оставете на котлона да къкри, докато оризът абсорбира водата.
Накрая махнете от котлона, прибавете 1 супена лъжица масло и разбъркайте. Оставете плънката леко да се охлади.
Нарежете киселото зеле на дребно и прибавете към него червен и черен пипер.
Поставете половината на дъното на глинен съд.
Нарежете суджука и го разпределете върху зелето.
Отгоре покрийте с останалото зеле.
Полейте с няколко лъжици олио.
След това напълнете пилето с плънката и зашийте отвора на сочното пълнено пиле с игла и конец.
Поставете пилето в гювеча и го намажете обилно с меко масло.
Налейте около 1 чаша вода, като внимавате да не сипвате върху пилето, за да не се отмият подправките.
Сложете капака на глинения съд и го поставете в студена фурна.
Печете пълненото пиле 1 час на 220 °C, след което намалете температурата на 180 °C и печете още 2 часа.
Изключително крехко и сочно пълнено пиле върху канапе от кисело зеле.