Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пилешко месо»Печено пиле»Бабиното пълнено пиле върху канапе от зеле

Бабиното пълнено пиле върху канапе от зеле

Бабиното пълнено пиле върху канапе от зеле
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
200 мин.
Общо
230 мин.
Порции
8
"Събирайте гостите, защото имате повод - това пълнено пиле върху канапе от зеле"

Необходими Продукти

  • пиле - около 2 кг охладено
  • лук - 1 връзка пресен
  • гъби - 200 г
  • ориз - 100 г
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • джоджен
  • магданоз
  • кисело зеле - 1 зелка
  • суджук - 250 г домашен
  • масло - 60 г
  • олио - 6 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте добре пилето. Оставете да се отцеди.

Ако има пилешки дреболии, ги заделете, те ще ви трябват за плънката.

Посолете добре пилето отвън и отвътре.

Намажете го със смес от олио, червен и черен пипер.

Оставете пилето да се овкуси за 30 минути, а през това време си пригответе плънката.

Нарежете пресния лук и гъбите. Нарежете също и дреболиите, ако има такива.

Загрейте олио и задушете в него първо лука.

Щом омекне, прибавете гъбите. Запържете и тях за няколко минути, докато остане само на мазнина.

Измийте добре ориза в няколко води. Прибавете го към лука и гъбите и го запържете, докато стане прозрачен, бъркайки непрекъснато.

След това прибавете подправките, дреболиите, както и една чаша вода. Оставете на котлона да къкри, докато оризът абсорбира водата.

Накрая махнете от котлона, прибавете 1 супена лъжица масло и разбъркайте. Оставете плънката леко да се охлади.

Нарежете киселото зеле на дребно и прибавете към него червен и черен пипер.

Поставете половината на дъното на глинен съд.

Нарежете суджука и го разпределете върху зелето.

Отгоре покрийте с останалото зеле.

Полейте с няколко лъжици олио.

След това напълнете пилето с плънката и зашийте отвора на сочното пълнено пиле с игла и конец.

Поставете пилето в гювеча и го намажете обилно с меко масло.

Налейте около 1 чаша вода, като внимавате да не сипвате върху пилето, за да не се отмият подправките.

Сложете капака на глинения съд и го поставете в студена фурна.

Печете пълненото пиле 1 час на 220 °C, след което намалете температурата на 180 °C и печете още 2 часа.

Изключително крехко и сочно пълнено пиле върху канапе от кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: