Супа с топчета

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Супа с топчета
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Бетовен пасти да яде, това е истинска класика"

Необходими Продукти

  • кайма - 300гр телешко и свинско
  • лук - 1 малка глава кромид
  • чубрица - 1 щипка
  • ориз - 1 шепа
  • картофи - 1 бр. голям
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • магданоз
  • олио - 3 с.л.
  • лимони
  • черен пипер - на вкус
  • сол
  • бульон - 1 кубче зеленчуков
  • лют пипер - по желание
  • фиде - 1 шепа
  • за застройката
  • жълтъци - 1 бр.
  • оцет - 1 к.л
  • кисело мляко - 200 г
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете вода в тенджера и поставете на котлона да заври. Омесете каймата с чубрица, черен пипер, накълцан на ситно кромид или пресен лук и шепа измит ориз. Оформете с ръка малки топчета и ги сложете в чиния.

Почистете зеленчуците и нарежете на дребно. Като заври водата, разтворете бульончето в нея и сложете олио, картофите, чушката и моркова, разбъркайте, оставете да кипне отново и пуснете внимателно топчетата едно по едно.

Намалете котлона на средна температура и варете до готовност на зеленчуците и каймата, като периодично разбърквайте и отстранявайте образувалата се пяна по повърхността на супата.

През това време направете застройката като разбиете жълтъка с киселото мляко, оцет и сол. Десетина минути преди готовност на супата, добавете една шепа фиде, черен пипер и сол на вкус и разбъркайте.

Накрая добавете застройката, като предварително темперирайте, за да не се пресече. За целта към приготвената застройка сипете на тънка струйка от бульона на супата, като бъркате непрекъснато и енергично.

Добавете няколко черпака от течността докато температурите на двете смеси се изравнят и чак след това изсипете внимателно застройката в тенджерата, разбъркайте, поръсете с нарязан магданоз и махнете от котлона.

При поднасяне сложете резен лимон и поръсете с лют пипер по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анелия
Анелия
Изглежда добре. Ако на някой нещо не му харесва - да не го слага, рецептата дава основни насоки, няма нищо задължително, всеки може да си я нагласи за своя вкус
19.01.2020 00:46
2
Потребител#241046
Потребител#241046
От къде се навъдихте разни "мастър шефове" дето ни учите да слагаме картофи в супа топчета и пилешка. А погледнете в една книга от класическата българска кухня/ Д.Мантов, П.Чолева, Н.Пери, изданията на Земиздат от '78г.../ и ми кажете от къде го видяхте. И не казвайте, че е "ваша" рецепта, защото в този сайт никой не предлага собствени рецепти. Всички са преписани от някъде. А при това изобилие на подправки в магазините да слагаш бульончета е престъпление. Като искате сложете си свежи/сухи подправки и ако обичате - глутамат, който е основната съставка на бульончетата заедно със солта и разни Е-та.
11.11.2019 12:18
2
6mudla
6mudla
Не ми допадна особено. С бульона стана малко подобна на инстантните супи.
07.03.2018 14:52
1
Evelina Kuzmanova
Evelina Kuzmanova
Стана адски вкусна. Благодаря!
20.02.2017 14:58
1
KymaLisa
KymaLisa
Благодаря за рецептата! Стана вкусна и питателна :)
27.01.2017 15:35
1
Petia Hristova
Petia Hristova
Мнооого вкусна! :P
23.01.2017 22:23
1
Потребител#167180
Потребител#167180
Страхотна, това е любимата ми супа!
20.04.2016 00:27
2
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Любима е на всички у нас ,много вкусна направо огладнях !
07.04.2016 20:38
2
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
И аз много често приготвям супа,само дето като слагам фиде не слагам ориз и обратно,като слагам ориз не слагам фиде
07.04.2016 16:50
3
Pressy
Pressy
Ммм...вкусът от детството ми !
07.04.2016 12:45
2