Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в хладката вода и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. Пресейте брашното и солта и направете кладенче в него сипете яйцето, белтъка, олиото и вече шупналата мая.
Започнете да месите, като постепенно прибавяте от заквасената сметана. Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете. Месите тестото поне 5-10 минути. Оставете да почине за 5-10 минути.
Оформете питката по следния начин - разточете тестото на голяма и колкото се може по-тънка кора. После намажете кората с олио и я навийте на стегнато руло. Отрежете неравните краища и нарежете рулото на шайби с дебелина от около 2 сантиметра. Застелете дълбока тава с диаметър около 30 сантиметъра с хартия за печене и намажете с олио.
Подредете получените шайби по ръба на тавата под лек наклон. Остатъците от тестото премесете и оформете два дълги фитила които усучете един в друг. Така получения усукан фитил срежете на четири по-малки, които навийте на охлюви.
Подредете ги в центъра на тавата. Разгледайте снимките, за да се ориентирате по-добре. Покрийте тавата с кърпа и оставете да втаса на топло за поне един час или докато удвои обема си. После намажете с жълтък, разбит с малко вода, и поръсете със семена сусам и мак.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути, после намалете фурната до 180 градуса и печете до готовност. Не отваряйте фурната през първите 15-20 минути от печенето.
По желание може да сложите и краве сирене в питката. Това става на етапа, когато сте разточили кората, намазвате с олио и поръсвате с натрошеното сирене и после навивате на руло.
Коментари