Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Ароматни козунаци

Ароматни козунаци

Ароматни козунаци
Снимка: Мария Кунева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"По какво ще ги познаете ли - ами по неустоимия аромат, който ще ви привлече неудържимо към кухнята"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 300 мл топло
  • захар - 300 г
  • олио - 1 ч.ч.
  • мая - 1 кубче
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • ром - 1 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура. В 100 мл от прясното мляко разтваряме маята с 1 суп.лъж. захар и 1 суп.лъж. брашно и оставяме да шупне.

Разбиваме яйцата и захарта и добавяме останалото прясно мляко, ванилията, рома, настърганата кора на лимона и портокала и половината олио. В пресятото брашно изсипваме готовата мая, солта и яйчената смес.

Бъркаме с дървена лъжица, като постепенно добавяме от брашното, след което започваме да месим на ръка, като добавяме по малко от затоплената мазнина. Месим продължително докато се усвои мазнината и по повърхността се появят мехурчета.

Оставяме на топло да втаса и отново леко премесваме и втасва втори път да удвои обема си. Когато стане готово късаме на еднакви парчета и правим на фитили, усукваме и плетем плитки, в моя случай са от 3, 4 и 6 фитила.

Оформяме плитките по желаната от вас форма, поставяме в тавички или форми и оставяме да втасат, след това мажем с разбит жълтък с малко олио и ръсим обилно със захар. Печем на 160 градуса предварително загрята фурна за около 50 минути в зависимост от големината на фурната!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: