Великденски венец-руло

Мария ГеоргиеваМария Георгиева
Чирак
53
249
158
184
Великденски венец-руло
Снимка: Мария Георгиева
1 / 7
26/04/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне40 мин.
Сготви40 мин.
Общо80 мин.
Порции6
"Изглежда празнично, а вкусът му е наистина невероятен"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък се отделя за намазване) - да са със стайна температура
  • захар - 175 г
  • олио - 3 с.л.
  • мас - 1 с.л. свинска
  • сол - 1/2 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • ванилия - 1 бр.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • брашно - 700 - 800 г
  • Плънки
  • течен шоколад
  • сладко
  • орехи
  • канела
  • стафиди
  • боядисани яйца - според броя на членовете в семейството за украса на венеца
  • маково семе - за поръсване
  • сусам - за поръсване
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се прави закваска от топлото мляко, в което се слагат солта, маята, 3-4 с.л. брашно и 2 с.л. захар. Оставете на топло за 30 минути да шупне. Отделете 1 жълтък, с който да намажете козунака, и го размийте с 2 с.л. прясно мляко. Разбийте яйцата със захарта и смесете с втасалата мая.

Прибавете брашното да се посгъсти сместа, след което прехвърлете на плот и замесете меко тесто. Продължавайте да месите, като периодично потапяте ръцете си в мазнината. Месете до получаването на мехури. Оставете го да втасва на топло докато удвои обема си.

Разделете вече втасалото тесто на 3 части, които трябва да се разточат на тесни и дълги ленти. Върху всяка една лента се слага различна плънка и се загъва, като трябва да захлупят двата края.

Оплетете плетеница от готовите рула, като по време на плетенето разпределете в нея боядисаните яйца. Сложете венеца в намаслена и набрашнена тава с чаша по средата. Оставете на топло да втаса отново, като се покрива.

Намажете с размития с млякото жълтък, поръсете обилно със захар, маково и сусамено семе. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: