Козунак от бабиния тефтер

28/04/2016
Албена Асенова
отАлбена АсеноваМастър Шеф63575620875
"Крайно време е баба ви да ви покаже как се меси козунак "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 544
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размесва с 1/2 литра от млякото - леко затоплено, 1 с.л захар и щипка сол. Пресяваме брашното. Прибавяме около 1 кг от него към маята, разбъркваме и оставяме да втаса на топло.

С останалото брашно оформяме кладенче, в средата на което се изсипват разбитите яйца, млякото с разтворената в него останала захар, втасалата мая и настърганата кора от лимона.

Разтопяваме в отделен съд маслото. Вече можем да пристъпим към месенето. По време на измесването прибавяме по малко от маслото и продължаваме да месим.

След като сме добавили всичкото масло продължаваме с месенето докато тестото започне да прави мехури. Накрая прибавяме стафидите или желираните ситно нарязани плодове и отново размесваме. Поставяме вече готовото тесто в по-широк съд, покриваме с влажна кърпа и оставяме да втаса на топло да втаса.

Вече втасалото тесто оформяме по желание и поставяме в подмазан и набрашнен съд, в който ще печем. Оставяме да втаса отново. Когато тестото изпълни хубаво съда го мажем с белтък и посипваме със захар. Пече се в предварително загрята умерена фурна.подобни рецепти тук

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Албена Асенова
Да,точно така изпичат се няколко козунака.Това съм го пропуснала.Грешката е моя за което се извинявам.
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
28.04.2016 11:34
Албенка,мисля че е добре да се добави,че това тесто се разделя на най-малко 4части,да не казвам и повече.От 3кг брашно става много тесто и ако както си описала го сложи някой втасало в тава ще му трябва казан или вана да го опече.Тази рецепта е за поне 4ри големи козунака!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв