Ароматна баклава

Гергана  ГеоргиеваГергана Георгиева
Мастър Шеф
358
2k
781
1k
4
29/04/2016
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 178
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смиламе ореховите ядки на орехомелачка.

Рендосваме кората на половин лимон на дребно на ренде. Слагаме стафидите в чашка и ги заливаме с ром за един час, да набъбнат.

В купа смесваме продуктите за плънката - смлените орехи, рендосаната кора от лимон, стафидите, след като сме ги отцедили от рома.

Разбъркваме всичко добре и се заемаме с корите. Разделяме корите на три равни части, тъй като ще разпределим плънката на две места между тях.

Вземаме тавичката, в която ще печем баклавата, и намазваме дъното с малко олио.

Слагаме една кора и я намазваме с домакинска четка с олио. Върху нея слагаме друга кора и нея мажем с олио. Така правим със всички кори от първата част.

Разпределяме равномерно половината от ореховата плънка и продължаваме да подреждаме втората част от корите, като всяка от тях мажем с олио.

Когато и втората част от корите се свършат слагаме другата половина от плънката.

Завършваме с последната част от кори, като не забравяме да намажем всяка с олио.

След като сме подредили баклавата я нарязваме на квадрати, а квадратите на триъгълници.

В предварително загрята фурна слагаме да се пече на 180 градуса. След 15-20 минути покриваме с фолио за да не изгори. Печем около 50 минути.

След като баклавата се охлади, приготвяме сироп.

Слагаме да заври 3 ч.ч. вода и 2 ч.ч. захар и един прах ванилия, като разбъркваме, за да се разтопи захарта.

Заливаме охладената баклава със горещия сироп.

Върху всяко парче слагаме орехова ядка за декорация.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Джемиле Чешлиева
Ще си спестя ромя. Вкъщи не ядат много храна с алкохол.
0
0
Биляна Владова
и аз я права по този начин, винаги е сполучлива. Дори за Великден приготвях
0
0
Гергана  Георгиева
Вкъщи много я обичат и често я правя
0
0