Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Кръсташка

Пита Кръсташка

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Пита Кръсташка
Снимка: Сия Рибагина
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мед - 1 ч.л.
  • мая - 7 г суха
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • олио - 3 с.л.
  • За бялото тесто
  • брашно - 100 г
  • нишесте - 100 г пшенично
  • вода - 3 - 4 с.л.
  • за намазване
  • олио - или жълтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното, направете кладенче и в него сложете мед, оцет, олио и сол. Сухата мая разпръснете върху брашното. Започнете да месите тесто, като постепенно добавяте и топла вода.

Месете енергично до получаване на гладко хомогенно тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за час.

Направете бялото тесто, като смесите брашното с нишестето, сипете малко вода и разбъркайте с ръце до получаване на еднородна маса.

Намажете тава с олио или покрийте с хартия за печене.

Разделете тестото на 10 равни части, омесете ги във кръгла форма и подредете в тавата. Оставете да втаса отново за 30 мин.

Намажете с жълтък, ако искате питката постна, я намажете с олио.

От бялото тесто направете различни мотиви, с които да украсите питката. Направете символичен кръст и го поставете в средата на питката. Тях не ги мажете с нищо.

Поставете тавата в загрята фурна на 170 градуса за около 45-50 мин. според фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Нина Иванова Иванова
Нина Иванова Иванова
Разкош! Толкова хубаво е втасала и изглежда мека и вкусна, че и само с шарена сол ще е прекрасна....
29.04.2016 17:26
1
Покажи всички подкоментари