Начин на приготвяне
По традиция пресейте брашното три пъти. Добавете бакпулвера и разбъркайте, оформете кладенче в него и прибавете солта, захарта и олиото.
Смесете содата с оцета и ги прибавете към тях. Наливайки топлата вода, бъркайте сместа до получаване на тестена топка. На струя налейте олиото за премесване и замесете меко тесто.
Отделете малка част от него за символите на кръстовата пита, поставете тестото в предварително намазана тава с олио и поръсена с брашно. Оформете тестото на питка, намажете го със смес от 1 с.л. олио и 1 с.л. вода.
Оформете и поставете символите на кръстовата пита; Кръст – символ на християнството, Слънце- символ на промяната на времето и Грозде – символ на началото на гроздобера.
Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна, първите 15 минути на долен реотан а останалите 15-20 минути и горен реотан. Изпечената питка поръсете със студена вода и завийте с чиста кърпа да се задуши и поомекне.
След това най-възрастната жена разчупва питката на трапезата, наричайки думите „Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли”.
Честит Кръстовден!
На връх Кръстовден се сбъдват всички молитви!