Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак на конци, замесен в хлебопекарна

Козунак на конци, замесен в хлебопекарна

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733701691
Козунак на конци, замесен в хлебопекарна
Снимка: Потребител#165452
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Супер резултати си минимум усилия - опитайте и ще се уверите и сами"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 150 мл
  • яйца - 3 бр.
  • мас - 40 г + още 2 с.л. за намазване фитилите
  • олио - 40 г
  • захар - 150 г
  • брашно - 600 г + още 1 - 2 с.л за доизмесване
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - кората на един лимон или портокал
  • мая - 1 кубче прясна
  • белтъци - 1 белтък за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват и се слагат в кофичката на хлебопекарната. Слагат се разтопеното масло, олиото, захарта, ванилията, настърганата кора, основното брашно и натрошената мая.

Хлебопекарната се включва на програма тесто. Когато свърши месенето, ако тестото е леко кашкаво, се добавят двете допълнителни лъжици брашно, ако е нормално меко - не се слагат, но програмата се нулира и се пуска отново, този път докрай.

На моята хлебопекарна програмата е час и половина. Когато свърши програмата, тестото се премесва на ръка и се оставя в купа за 20- тина минути на топло да втаса отново.

След това се разделя на топки, от които се оформят фитили. Фитилите се намазват хубаво с меко масло или мас и се сплитат на плитка.

От това количество тесто могат да се направят и козуначени рула или кифлички. Излизат два козунака или рула, а количеството на кифличките зависи от тяхната големина.

Козунаците се слагат във форми, постлани с хартия за печене и назани с мазнина. Оставят се да втасат още 20-тина минути, намазват се с разбития белтък и се поръсват със захар.

Технологията на печене зависи от фурната. Аз ги слагам в незагрята фурна и я пускам на 160 градуса с вентилатор - първо на долната решетка. След 15-тина минути ги покривам с фолио и пека още 15 минути. След това ги вдигам на по-горната решетка и продължавам да пека с фолиото още 10-15 минути. Последните 5-10 минути махам фолиото и изключвам долният реотан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Хинкова
Хинкова
Иначе се получава страхотно! Вече само по тази рецепта ще правя. Много нарастват и стават пухкави.
08.04.2017 20:44
1
Покажи всички подкоментари
Хинкова
Хинкова
А млякото кога се слага? Предполагам след яйцата, но трябва ли да се затопля преди това или пък да се смесва с яйцата, когато се разбиват?
06.04.2017 17:35
1
1
Покажи всички подкоментари